header-image-VNLS

Ложа бр. 52 - "Димитрије Митриновић" - Ор. Београд

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА ”ДИМИТРИЈЕ МИТРИНОВИЋ” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ БЕОГРАД

У Ложи која носи име великана и масона Димитрија Митриновића Братски ланац чине масони окупљени око изворних идеја Шкотског Реда Древног И Прихваћеног.

Димитрије Митриновић (21. октобар 1887, Доњи Поплат, код Столца, Херцеговина – 28. август 1953, Лондон), књижевник, публициста, песник, есејиста, књижевни критичар, естетичар, филозоф, мислилац и беседник.

Основну школу завршио у Благају, гимназију у Мостару (1907), филозофију, књижевност и естетику студирао је на свеучилишту у Загребу, Бечу, Београду, Риму, Паризу и Минхену. Филозофски факултет је апсолвирао у  Тибингену. Године 1914. илегално одлази из Тибингена у Енглеску где остаје до своје смрти.   Митриновић је почео као српски националист и, донекле, анархист, али је убрзо постао са својим осведочењем идеалан тип масона, с којим се, у том смислу, ретко ко може поредити у модерној историји  српског масонства. Он је тежио, између осталог, идентификацији човека с Богом, великој синтези човечанства заснованој на универзалном свељудском моралу и мешанју и прожимању раса и култура. 

О идеји уједињене Европе у предвечерје и Светског рата 1914. – из Платформе покрета „Независна Европа“ Митриновић каже: Будућност човечанства не може се стварати слепим историјским и судбинским инстинктима, кроз светске ратове који су у припреми на свим странама; Народи Европе требало би да створе заједничко братство са Западним и Јужним Словенима, као и Русима…са Мађарима, Финцима и Јеврејима; Ново човечанство само ће себе креирати кроз унију европских република…

 
Година формирања:  2013
Година уласка под заштиту В.Н.Л.С.: 2017

Email : pl.dimitrije.mitrinovic@gmail.com