header-image-VNLS.png

Књиге са масонском тематиком

Наши издавачи се не могу, бар до сада, похвалити да су били агилни у објављивању књига које се баве Масонеријом.
Ово су наслови који завређују пажњу:

АНДЕРСОНОВА КОНСТИТУЦИЈА – аутор једнe од најзначајнијих књига са слободнозидарском тематиком је Џејмс Андерсон. Књига је први пут објављена 1723. године у Енглеској. Браћа из ПЛ Братство су превела и издала књигу 2006.године. Почетком 2023. године Браћа из ПЛ Братство  су издала и друго издање књиге уз коју иде и ЦД са музиком из Андерсонове Конституције. Књига се може поручити на [email protected] или посетите страницу ПЛ Братство где можете видети књиге у издању ПЛ Братство Ор.Шабац

РЕЧНИК МАСОНА, ЕЗОТЕРИЗМА, ХЕРМЕТИЗМА, РЕЛИГИЈА, МИТОВА И СИМБОЛА – аутор овог речника је Луиђи Троизи, издавач “Филип Вишњић”. Иако га је француски “Речник Масона” надмашио по обиму и грађи, вреди имати и ову књигу, јер се у њој налазе и појмови који су блиски Масонерији а не подпадају под њу.

РОЂЕНИ У КРВИ (ИЗГУБЉЕНЕ ТАЈНЕ МАСОНЕРИЈЕ) – аутор Џон Робинсон, издавач “Народна књига”. Интересантно је да је Робинсон ову књигу писао са жаром, иако у то време није био Брат. Аутор покушава да пронађе “изгубљени беочуг” између Темплара и Слободних зидара.

ХИРАМОВ КЉУЧ (ФАРАОНИ, СЛОБОДНИ ЗИДАРИ И ОТКРИЋЕ ИСУСОВИХ ТАЈНИХ СВИТАКА) – аутори Кристофер Најт и Роберт Ломас, издавач “Каирос” из Сремских Карловаца. Два млада Слободна зидара су кренула у потрагу за коренима Масонерије. Њихово откриће је шокантно не само за Слободне зидаре, већ и за профани свет.

СВЕТА КРВ, СВЕТИ ГРАЛ – аутори Мајкл Бејџент, Ричард Ли, Хенри Линколн, издавач “Бата” књига. Светски бестселер који је уздрмао клер, подигао прашину на дворовима и изазвао јагму међу читаоцима. Потрага за Светим Гралом, од Исуса до Витезова Темплара.

МЕСИЈАНСКО ЗАВЕШТАЊЕ – аутори Мајкл Бејџент, Ричард Ли, Хенри Линколн, издавач “Бата” књига. Наставак истраживања везе између Темплара и Реда. Ко је заправо стајао иза Витезова Монаха?

ХРАМ И ЛОЖА – аутори Мајкл Бејџент, Ричард Ли, издавач “Бата” књига. Настанак првих Ложа. Почетак и развој Масонерије у Новом Свету.

СПИСИ МРТВОГ МОРА (ОБМАНА) – аутори Мајкл Бејџент, Ричард Ли, издавач “Бата” књига. Контроверзе око списа пронађених у Наг Хамадију и у Кумрану трају до данас. Зашто се крију? Ко се плаши њиховог објављивања?

РЕЧНИК СЛОБОДНИХ ЗИДАРА – уредио Данијел Лигу, издавач “Паидеа”. Преко 1500 страна, о свим Ложама света, познатим Масонима, обредима, симболици.

НЕВИДЉИВА РУКА – аутор Ралф Еперсон, издавач “Плави круг”. Аутор на занимљив начин води читаоца кроз теорије завере, наводећи га на теорију интереса. Иако амерички фундаменталиста, Еперсон је аутор кога би свакако вредело прочитати, али његове ставове увек треба узимати са “зрном соли”.

ЗНАЧЕЊЕ СЛОБОДНОГ ЗИДАРСТВА – аутор Волтер Лесли Вилмшурст. Приватно издање. Предивна књига која уводи Брата у настанак и симболику Краљевске Уметности.

МАСОНСКА ИДЕЈА – аутор Анри Тор Нугес. Издавач „Евро-Гиунти“. Као бивши Велики Мајстор Велике Ложе Француске и истовремено и доктор филозофије, Анри Тор Нугес вас води на веома узбудљиво путовање кроз историјат и филозофију најстаријег Братства на свету.

МАСОНСКИ РЕД – аутор Анри Тор Нугес. Издавач „Евро-Гиунти“. Још једна фантастична књига Анри Тор Нугеса, која се надовезује на „Масонску Идеју“. Аутор овде још дубље анализира појам реда као таквог, као и потребу за Масонеријом у савременом свету потрошачког друштва. Фантастични филозофски есеји.

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security