header-image-VNLS.png

Реч Великог Мајстора

Реч Великог Мајстора

ВЕЛИКУ НАЦИОНАЛНУ ЛОЖУ СРБИЈЕ (ВНЛС) чини савез поштованих Ложа у којој су Браћа слободни зидари који раде у интересу своје државе и воле свој народ, а да то није у супротности са припрадношћу Братству. Традиционална одлика да је ВНЛС препознатљива као школа симбола, алегорија и тајни слободног зидарства оличена у ШКОТСКОМ ОБРЕДУ ДРЕВНОМ И ПРИХВАЋЕНОМ, који је непресушан извор сталног усавршавања појединца, који је тиме унапређује себе и своју заједницу.

Велику Националну Ложу Србије данас чине 20 поштованих Ложа у којој Браћа зидају на симболичким степенима од првог до трећег. Ложе су распрострањене по Србији, тако да је Братски ланац око више стотина Браће изузетно чврст и са трендом ширења. Као следбеници франкофонске масонерије узор нам је “Grand Lodge de France” (www.gldf.org) као мајка Ложа од које црпимо искуство и правце стремљења, а трудимо се да оправдамо улогу светионика ширећи Светлост слободног зидарства на Балкану.
Трудићу се да чекић не користим за „ексер“ када наступе проблеми, већ да са Браћом пребродим све и да никад не одступамо од Пута који нам је обележен. Ми, слободни зидари Велике Националне Ложе Србије у својој Ложи поштујемо нашу Уредбу, Статут и Конституцију као најстрожија масонска правила, јер заговарамо Ред и Рад. Ритуалне радове изводимо са отвореном Књигом Светог Закона, за нас Библија и то увек отворена на Јеванђељу Светог Јована, јер је он наш заштитник. Ово је 21. век па ћу уз маскимално поштовање изворних принципа слободног зидарства прилагодити организацију савременом човеку. Нова масонска реалност је ту и треба је препознати и ставити у функцију духовног и моралног напретка.

Ми нисмо секта, нисмо непријатељи, ми смо добри људи, волимо своју породицу, своје комшије, колеге, рођаке, суграђане и радимо увек да унапредимо своје окружење. Помажемо и не објављујемо, јер ко од себе даје једино искрено даје.

Као Велики Мајстор Велике Националне Ложе Србије обавезао сам се да ћу ауторитет који ми је додељен користити у интересу своје Браће и слободног зидарства уопште. Нека тако Буде!

Слава Раду!
Велики Мајстор ВНЛС
Мајстор Краљевске Уметности БратУ.
Оријент Београд, 06.06.6021. Године Истинског Светла

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security