header-image-VNLS.png

Ложа бр. 12 - "Истина" - Ор. Београд

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА “ИСТИНА” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ БЕОГРАД

Година оснивања: 1921
Под заштитом ВНЛС : 2022
Редни број Ложе: 12 

Слободнозидарска ложа “ИСТИНА је основана 12.12.1920. године одлуком СВ ВЛ СХС “Југославија”, под чијом је заштитом успешно градила све до самоуспављивања југословенске Масонерије августа 1940. године. Kроз колоне ове београдске ложе прошло је преко 100 Браће, а међу њима и проф Др Милан Бартош; архитекта Ђура Бајаловић; адвокат, посланик и члан ЦНK Савко Дуканац; градоначелник Земуна Др Милош Ђорић; оперски певач и режисер Народног позоришта Рудолф Ертл; академик проф Др Миодраг Ибровац; министар, посланик и уредник Драгослав Иконић; вице-гувернер Народне банке и професор Правног факултета Јован Ловчевић; санитетски пуковник Др Душан Момировић; бан Дунавске бановине Давид – Дака Поповић; министар Јеврем Томић; национални радник, посланик и адвокат Богдан Видовић и друге историјске личности.


Ложа је 2000. пробуђена, и под заштитом ВНЛЈ (касније ВНЛС) је радила до 2006. када је изашла под Ведро Небо. 2020. године Браћа иницирана својевремено у Ложу “Слобода” (ВНЛС) остварују идеју зачету још 2013. и уз помоћ Браће која су Светлост видела у ВЛ “Суб Роса”, под Ведрим Небом, буде предратну Ложу “Истина”, узимајући за грб ложе оригинални предратни грб, и заклињући се да ће своју Градњу водити на што је могуће сличнији начин оном како су то радила предратна Браћа. Одлуком Скупштине ВНЛС 2022. године Ложа “Истина” је примљена у Братство ВНЛС, као права и потпуна ложа. У Братству ложе данас су инжењери, привредници, адвокати, официри Војске Србије, спортски радници, информатичари, писци масонских књига и др.

Један од оснивача, тј. иницијатора буђења ложе, Брат Б.Р. је као дете, почетком 70-их година XX века имао прилику да упозна неколико чланова предратне Ложе “Истина”, који су били пријатељи његове фамилије, а у ложу ће ускоро приступити и праунук једног предратног члана, чиме ће данашње Братство “Истине” успоставити духовно и временску вертикалу са предратном Браћом и наставити Данас, где су они стали Јуче, настављајући тако у правом облику традицију предратних српских и југословенских Масона.

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.