header-image-VNLS.png

Ложа бр. 18 - "Слобода" - Ор. Београд

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА “СЛОБОДА” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ БЕОГРАД

Година формирања: 2002

Година уласка под заштиту В.Н.Л.С: 2002

Ложа Слобода је формирана 1925. године у Дубровнику и била је под заштитом Велике Ложе Срба, Хрвата и Словенаца – Југославија. Ложа је била активна до 1940. година када је одлуком Великог Мајстора успавана као и остале слободнозидарске радионице у тадашњој држави.

Крајем 2001 и почетком  2002 Г.И.С., Одређени број (пет МКУ, пет ПКУ и три УКУ) браће који су припадали Поштованој Ложи Побратим (Ложи број 04) дошли су до сагласности да желе да направе нову ложу на Оријенту Београд.

Своју идеју су изложили старешинству и осталој Браћи П.Л. Побратим и наишли су на свесрдну подршку. Пошто су сматрали да ће у време оснивања Ложе имати довољан број Мајстора (минимум седам), имали су и простор у оквиру куће једног од њих и били су спремни да измире своје финансијске обавезе према матичној Ложи  и према Великој Националној Ложи Југославије, добили су и одобрење Велике Канцеларије и тадашњег Великог Мајстора Бр. Милана Лајхнера.

Браћа која су желела да оснују нову радионицу су се међу собом договорили да Ложа носи назив „Слобода“ и да ради на Оријенту Београд у привременом храму у кући Брата Б.Н. на Звездари.

Осмога дана месеца Јуна 2002 Г.И.С. одржана је редовна изборна скупштина ВНЛЈ под тачком 7 донесена је одлука о оснивању Праве и Потпуне Слободнозидарске Ложе под називом „Слобода“.

Пошто су годину дана радили као Венчић 31 дана месеца маја 2003 Г.И.С. на ритуалном раду одржаном у привременом Храму Ложе „Слобода“ тадашњи Велики Мајстор ВНЛЈ Бр.Драган Мартиновић унео је светлост у Ложу Слобода и она од тада ради као Права и Потпуна Ложа.Од тада па до данас ПЛ Слобода ради под заштитом ВНЛС-а и кроз ову радионицу прошло је преко 200-тинак браће. Из ове ложе су настале следеће радионице:

  1. године – ПЛ Хармонија, Ор. Београд – тренутно у ВОФ-у.
  2. године – ПЛ Константин Велики, Ор. Ниш – под заштитом ВНЛС-а.
  3. године – ПЛ Неимар, Ор. Београд – тренутно у ТВМЛС-у.
  4. године – ПЛ Г9,Ор. Подгорица – под заштитом ВНЛС-а.
  5. године – одређени број Браће иницираних у ПЛ Слобода пробудила су успавану ПЛ Истина (тренутно у фази приступања ВНЛС-у).

Од самог почетка Ложа Слобода је баштинила слободу речи и поштовање исказивања свачијег мишљења. У њу су иницирани неки од писаца масонске литературе, Браћа Зоран Тотић, Бранко Рогошић, Н.Н. и Н.Б.

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.