header-image-VNLS.png

Ложа бр. 33 - "Братство" - Ор. Шабац

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА “БРАТСТВО” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ ШАБАЦ

Година оснивања: 1939.
Под заштитом ВНЛС : 2004.
Редни број Ложе: 33 (узимајући у обзир ложу под истим именом која је од 1939. до 1940. године радила на Ор.·. Загреб , у тадашњој Краљевини Југославији).

Најстарији чланови наше ложе су иницирани 1993. у београдској ложи “Побратим”. Затим су постали чланови ложе “Ивањски венац”, Ор.·.Сремска Митровица од њеног оснивања 1994. године.
Десет година касније стекли су се сви услови за оснивање ложе у Шапцу, тако да је ложа “Братство” почела са радом 26.11.2004. године. Права и потпуна масонска радионица, са чланством из разних друштвених структура, може се похвалити својим успесима у досадашњем раду. 
Из наших редова до сада су изабрана два Заменика Великог мајстора, један вршилац дужности Великог мајстора и велики официри на разним функцијама у Великој Националној Ложи Србије, чије је интересе и регуларност чврсто заступала. Строго поштовање прописаних Ритуала ВНЛС, као и свих законских аката ВНЛС, је нешто на чему доследно инсистирамо у свом раду.
Ложа ”Братство” је 2015. године. била домаћин Скупштине у веома турбулентним временима кроз које је пролазила Обедијенција и ВНЛС.
Чланови наше ложе активни су и на међународном плану, и посећивали су радове масонских организација у више европских земаља (Француска, Белгија, Чешка, Румунија, Бугарска, Грчка, Словенија…). 
Са Поштованом ложом “Толеранција” из Прага имамо успостављене посебне “побратимске” односе.
Од самог почетка свог рада шабачка ложа је ставила акценат на три ствари: квалитет чланства, масонску едукацију и издавачку делатност.
За потребе Велике Националне Ложе Србије, чланови наше ложе су учествовали у припреми репрезентативног материјала (књижица “Масонски Пут ка Светлости”), као и недавно објављеног издања “Монографија ВНЛС”, урађене поводом стогодишњице званичног постојања масонске велике ложе у нашој земљи. ·

До сада смо објавили следеће књиге са масонском тематиком:

 James Anderson – “Andersonova Konstitucija” – 2500,00 din ·
 Manly Palmer Hall – “Tajna Hirama Abifa” – 500,00 din ·
 Elifas Levi – “Masonske legende” – 600,00 din ·
 Sreten Stojković – “Pisma brata” – 900,00 din ·
 Anonimous – “Tajne Areopaga” – 500,00 din ·
 Slavija – “Slobodno zidarstvo” – распродато

За више информација о ложи “Братство” контакт емаил: [email protected]
За наруџбе књига контакт: [email protected]

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.