header-image-VNLS.png

Ложа бр. 5 - "Немања" - Ор. Ниш

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА ”НЕМАЊА” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ НИШ

Први нишки масони били су уједно и оснивачи ложе “Немања”, до сада једине нишке ложе. Када су 11. јуна 1891. године у Београдску ложу “Побратим” примљени г. Атила Околичањи, апотекар и г. Карло Матерни, професор, обојица из Ниша, као и г. Пера Аранђеловић, трговац из Пирота, стекли су се неопходни услови за оснивање “Немање”.

Већ 9. марта 1892. године у циљу оснивања нове слободнозидарске ложе одобрен је отпуст слободним зидарима из Ниша и околине, који су били чланови ложе “Побратим”: Атили Околичањију, Карлу Матерном, Лазару Петровићу, Пери Аранђеловићу, Стевану Сремцу и Кости Тасићу. Поменутој браћí придружиће се бр. Ђорђе С. Нешић из ложе ”Слога, рад и постојанство”, као и извесни Некоцић, члан успаване ложе у Турну Северину (Румунија).

Ови људи представљали су и прво старешинство ложе “Немања”. Као човек са највише искуства, од великог угледа и поверења, како браће тако и профане средине, за првог Старешину изабран је бр. Ђорђе С. Нешић, трговац. Он је на раду ложе “Побратим“ 13. априла 1892. године саопштио да ће “у Нишу о Духовима бити основана ложа “. Тако је и било. Из нишке дневне штампе тог времена сазнајемо да је ложа “Немања” основана на други дан Духова 1892.г., као и да су отварању присуствовале бројне јавне личности. Сам догађај није прошао незапажено у конзервативној средини, као што је у том тренутку био Ниш. Најчешћи и најнеоснованији напади усмерени ка ложи “Немања” били си условљени чињеницом да се ложа “Немања” налазила под заштитом Велике Ложе Угарске, као и да је пештанска ложа “Демократија” 11. маја 1892. године честитала ложи “Побратим” оснивање ложе ”Немање”, што је од стране противника протумачено као доказ за антисрпско деловање нишке ложе. Тек на интервенцију министра полиције Краљевине Србије престали су јавни напади на рад “Немање”.

Није позната даља судбина ложе “Немања” после 1921. године. Србија је из два балканска и Првог светског рата изашла разрушена скоро до темеља, преполовљеног становништва, па се сматра да није било услова за обнављање рада ложе “Немања”. Услова за обнављање рада “Немање” није могло бити ни у периоду 1940-1990. услед доминације различитих политичких опција које нису подржавале отварање слободнозидарских радионица. Тек 2004. године је покренута иницијатива да се обнови рад ложе “Немања” под окриљем Велике Националне Ложе Србије и Црне Горе. Као и код оснивања ложе, тако је и код обнављања “Немање” највећи број браће припадао ложи ”Побратим” (З. Б, М. Ђ, Д. П, Н. О, З. С, Д. А, Д. Н, М. С, Г. Р, Љ. М), док је из београдске ложе “Слобода” међу оснивачима био и Г. О. Светлост је унета у “Немању” 12. новембра 2004. године и том чину присуствовали су из Велике Националне Ложе Србије и Црне Горе Велики Мајстор бр. Д.М., Велики Секретар бр. Б. Ж., старешине београдских ложа ‘’Слобода’’ бр. Б. Н. и ‘’Истина’’ бр. М. Р..Ложа, као и многобројна браћа из београдских ложа. “Немања“је тренутно највећа ложа са преко педесет чланова, која ради под заштитом Велике Националне Ложе Србије (ВНЛС), са активним учећем у раду ВНЛС, Савезном Већу и дискретним деловањем својих чланова на културном и хуманитарном плану.

© Велика Национална Ложа Србије| DESIGN : Велика Национална Ложа Србије

 © 2021. All rights reserved.

x  Powerful Protection for WordPress, from Shield Security
This Site Is Protected By
Shield Security