header-image-VNLS

Ложа бр. 45 - "Константин Велики" - Ор. Ниш

ПРАВА И ПОТПУНА СЛОБОДНОЗИДАРСКА ЛОЖА ”КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ” ОСНОВАНА НА ОРИЈЕНТУ НИШ

Потстакнути потребом истицања значаја и интернационализације просторног локалитета који у историји није био само раскрсница путева већ тачка сусрета континената, светова, вера, идеја,  народа и историје, име Ложе КОНСТАНТИН ВЕЛИКИ је узето као име највећег рођеног на овом простору, а који је својим активностима свесно или несвесно развијао хумане идеје развоја цивилизације.

Константин је рођен 27. фебруара 271. или 273. године, у данашњем Нишу. За живота направио је ред из хаоса, ујединио и ојачао римско царство и владао до смрти, 32 године.

Слобода у прослављању једнога Бога је суштински изграђена толеранција којом је променио и утицао на историју света. Он сам био је обожавалац Бога Митре, Аполона и непобедивог Сунца као свог пратиоца али је на самрти, крштењем, примио хришћансво. Иако бескурпулозан као владар, био је добротвор и ктитор правоверне хришћанске цркве. Након смрти је канонизован. Православна црква га слави као свеца и равноапостолског цара.

Назвати Ложу по имену једног од историјских владара чији су акти још за живота буквално одредили даљу историју не само хришћанске Европе  него и нама данас знане цивилизације, велика је обавеза, али и опасност да не постанемо антипод вредностима које су се изродиле из дела Флавија Валерија Константина. Браћа Ложе „Константин Велики“ препознала су такав ниво толеранције као своје обавезе у ширењу мудрости, снаге и лепоте у корист човечанства, слободе, једнакости и братства.

Уз захвалност Мајци Ложи СЛОБОДА.

Напомена: e-mail адреса Ложе Константин Велики је:  l.constantin.magnus@gmail.com